Günlük dijital iletişimde anlık bir duygularımızı ifade etmek için seçilen minik görsel simgeler olan “Emoji” ler günlük hayatımızın bir parçası artık. Bu sevimli simgeler, telefon, tablet veya bilgisayar yazışmalarında çokça kullanıyoruz ve hemen herkesin vazgeçilmezi olmuş durumda.
Peki bu emojileri doğru ve yerinde kullanabiliyor muyuz? Karşımızdaki kişilere kendimizi doğru ifade edebiliyor muyuz? Yoksa maksadını aşan mesajlar olabilir mi? Ya da bu emojiler pratik ve sevimli olduğu kadar, sevimsiz ve tehditkâr da olabilirler mi? Hukuksal açıdan başımızı belaya sokabilirler mi? İşte bir yazıda da, işin fark edilmeyen çok farklı bir boyutunu inceleyelim istedik.
Emojiler ‘evrensel’ bir dilin kapısını açıyor gibi görünse de kötü niyetli veya dikkatsiz kullanımı aslında bambaşka şeylere yol açabiliyor. Örneğin bir kişiye attığınız bıçak emojisi “tehdit unsuru”, bir başkasına attığınız kalp emojisi “cinsel taciz unsuru”, ya da baş parmak havada tamam okey anlamına gelen emoji “bir sözleşmenin kurucu unsuru” olabilir mi? Dünyanın gelişmiş ülkelerinde ve hukuk dünyasında bu konu tartışılmaya başladı bile. Çok güzel ve keyifle okunacak bir makale bu, web sitemizin makaleler bölümünde yayınlandı okumanızı ve yararlanmanızı diliyoruz.